Σκέψεις από τον Δρ. Γιάννη Γουλέ
Υγ. Η είδηση: http://www.skai.gr/news/greece/article/393334/minutiria-anafora-kata-zouganeli-gia-ratsistika-sholia-ti-apada-o-idios/
Η μηνυτήρια αναφορά κατά του κου. Γιάννη Ζουγανέλη είναι ανούσια. Κύριο και βασικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας - και ενός ανθρώπου με υγεία - είναι η συγχώρεση. Τόσο να την εκφράζει, όσο και να τη δέχεται.
Δε χαρακτηρίζουμε έναν άνθρωπο από μια κακή στιγμή - που δεν είναι ακραία - δηλαδή από ένα ατυχές περιστατικό. O χαρακτηρισμός «ρατσιστής» - για τον κο. Ζουγανέλη - ονομάζεται «ατυχής γενίκευση». Οδηγεί στο ανούσιο, όχι στην ουσία του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπoυ. Είμαστε μια κοινωνία που βιά-ζεται να βγάλει συμπεράσματα, να επιτεθεί, να αποδομήσει. Γιατί; Ας αναρωτηθούμε χωρίς διάθεση να εναποθέσουμε την ευθύνη σε κάποιον άλλο.
Είναι γνωστά τα βιώματα του κου. Γιάννη Ζουγανέλη, ο ρατσισμός που έχει δεχθεί. Όλα τα χρόνια τη ζωής του, με χαρά και γενναιοδωρία προσέφερε εθελοντικό έργο σε ευπαθείς ομάδες, μάλιστα ενέπνευσε όλους εμάς να συνεισφέρουμε, κατά το δυνατόν.
Ο κος. Γιάννης Ζουγανέλης υπερασπίζεται τον κάθε αδύναμο άνθρωπο ανεξαιρέτως. Ο τρόπος σκέψης του είναι ελληνικός, με οικουμενική και ουμανιστική διάσταση, όπως και το μουσικο-συνθετικό του έργο. Είναι άνθρωπος ευαίσθητος, με ενσυναίσθηση που ενεργεί με γνώμονα το καλό, γι' αυτό άλλωστε βοηθάει όπου και όπως μπορεί.
Παρακαλώ τους μηνυτές να μη σκέπτονται, να μην κρίνουν, να μη βγάζουν συμπεράσματα από μια στιγμή, καλή ή κακή. Ας σεβαστούν τα βιώματα του καλλιτέχνη και το εθελοντικό του έργο, το οποίο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Έναν άνθρωπο μη εφησυχασμένο, με διάθεση προσφοράς.
Λυπάμαι, για όλους εμάς τους νέους της γενιάς μου. Αναπαράγουμε το κακό, το απομονώσαμε... το κάναμε πρωταγωνιστή, το βάλαμε στις ειδήσεις. Κλείνουμε τα μάτια στο καλό, εθελοτυφλούμε, φοβόμαστε, το ξεχάσαμε. Αν εισπράξουμε το καλό, αν πάρουμε πρωτοβουλίες, είμαι σίγουρος ότι η ζωή θα ανθίσει.
Ως διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και θεατρικός συγγραφέας, έχω επισκεφθεί περισσότερα από 250 σχολεία όπου προσεγγίζουμε θεμελιώδεις έννοιες της χημείας μέσα από το θέατρο, τη βιωματική μάθηση, την κωμωδία.
Ο ολιστικός τρόπος προσέγγισης της χημείας, βοηθά τους μαθητές να διευρύνουν τον τρόπο σκέψης, να γίνουν διαλλακτικοί, πολίτες του κόσμου. Να συζητούν, να συνυπάρχουν, να έχουν χημεία. Όπου υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει και λύση. Δε χρειαζόμαστε μηνύσεις, μόνο διάθεση για διάλογο, συναίνεση. Η αγάπη δεν είναι θεωρία, είναι πράξη. Πράξη που 'μας αξίζει. Η μόνη πράξη που θα φωτίσει τις ζωές μας γιατί δημιουργία είναι τα πάντα, όπως και η συνύπαρξη, η χημεία μας.
Είμαι σίγουρος, το καλό θα νικήσει. Καλή χρονιά.
Υγ. Η είδηση: http://www.skai.gr/news/greece/article/393334/minutiria-anafora-kata-zouganeli-gia-ratsistika-sholia-ti-apada-o-idios/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου