Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Το σχολείο του αύριο / Επιστημονική Ημερίδα


Έχω τη μεγάλη χαρά και τιμή να συμμετέχω σε μια επιστημονική ημερίδα, με ξεχωριστούς ομιλητές. 

(*εδώ μπορείτε να δείτε τους ομιλητές: https://www.stream-education.site/programma)

Ξεχωριστοί ομιλητές,  οργανωτές και θεματολογία... του αύριο. 

Ένα σχολείο, μια εκπαίδευση που ονειρευόμαστε, που μπορούμε, που θέλουμε, που πάλλεται το σώμα και η καρδιά... με σκοπό να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά.   

Ως διδακτορικός φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, συμμετείχα σε πολλά συνέδρια όπου καμάρωνα για τα πειράματα μου αλλά και τις έρευνες των συναδέλφων. Λαμπρά μυαλά.

Τώρα, σε αυτή την ημερίδα αισθάνομαι όμορφα αλλά διαφορετικά. Δεν είμαι μονάχα χημικός, είμαι και ηθοποιός, με διττή φύση. Πάντα με χαρά, τη χαρά της συμμετοχής.  

Ο Πλάτωνας αναφέρερει πως «οι ιδέες είναι αθάνατες». Το 2015 γέννησα μια ιδέα. Ποια; Να παντρέψω την επιστήμη, με την τέχνη, την κωμωδία, τη διάδραση, τη μαθητοκεντρική μάθηση, με πρωτ-αγωνιστή το μαθητή. Θέλω το μαθητή αγωνιστή, στο δρόμο του ονείρου. Πιστεύω στη γνώση, όσο τίποτα. Στη γνώση και στο βίωμα.

Γι' αυτό αλλάζω τον τρόπο μάθησης. Γεμίζω την τάξη θεατρικό παιχνίδι, πείραμα, γέλιο... κάνω τη χημεία, προσιτή, φίλη. Η ιδέα δεν αρκεί. Μαζί με αρχές-αξίες, με μια φλόγα - πίστη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 250 συνεργασίες με σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Το όνειρο συνεχίζει να με καίει ευχάριστα, να με συναρπάζει... η επαφή με τα παιδιά είναι το μεγαλύτερο δώρο.

Αγαπώ τους εκπαιδευτικούς, τους υπηρετώ με χαρά και κέφι. Με αυτό το κέφι, το παιδαγωγικό κέφι, το παιδαγωγικό έρωτα, με αυτή τη φλόγα... συμμετέχω σε αυτή την επιστημονική ημερίδα των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Συμμετέχω με ένα δρώμενο, θεατρικό, διαδραστικό, εκπαιδευτικό. Επιζητώ τη διάδραση, ακούω με προσοχή τις απόψεις σας, οι οποίες διευρύνουν τον τρόπο σκέψης μου, με προβληματίζουν.

Με διάδραση και χιούμορ θα χαρώ να συν-δημιουργήσουμε ένα 15λεπτό θεατρικό δρώμενο ουσίας. 

Και κάτι ακόμα. Δε με ενδιαφέρουν οι μαθητές να γίνουν άριστοι. Με ενδιαφέρει να ισορροπούν ολιστικά ως πολίτες, ως μέλη μιας παρέας,  μιας οικογένειας, να νοιάζονται τον άλλο, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να είναι ευαίσθητοι και ευαισθητοποιημένοι, να μην είναι εγωιστές. Με καλή καρδιά, να πορεύονται. Να πατούν στα πόδια τους χωρίς να τους επηρεάζουν οι άλλοι, να αποφασίζουν μόνοι, να έχουν όραμα, πείσμα, μεράκι, να είναι διαλλακτικοί, να συζητούν, να συγχωρούν, να αγαπούν, να προχωρούν. Με όραμα, αλληλεγγύη, πίστη, γνώση... τα εμπόδια ξεπερνιούνται. Αυτό είναι χημεία για μένα. Η ένωση, με τον εαυτό και τους άλλους.

Ο ρόλος μου; Να εμπνεύσω τους νέους να κάνουν αυτό που αγαπούν. Να αγαπήσουν τα εμπόδια. Το εμπόδιο δείχνει πόσο πολύ θες κάτι. Είναι ο καλύτερος φίλος, ο πιο όμορφος καθρέφτης. Παραθέτω το δελτίο τύπου. Αδημονώ για μια συνάντηση ουσίας.


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΟΥΚΑ ΓΙΑ TOSTREAM
Η πρωτοποριακή εκπαιδευτική μεθοδολογία STREAM ως «διάδοχος» του STEM και του STEAM


Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, συνεχίζοντας την αναζήτηση καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων που αποσκοπούν στη μετάδοση γνώσεων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την καλλιέργεια αξιών στους μαθητές, διοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα σχετικά με το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό μοντέλο STREAMScience, Technology, Reading & Writing, Engineering, Art, Mathematics.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 και
ώρα 10:00 – 14:30 στο Θέατρο του Πολιτιστικού & Αθλητικού
Κέντρου Δαΐς (οδός Μεσογείων 151, 15126 Μαρούσι) και έχει θέμα:

STREAM: Από το STEM... και το STE[A]M... στο ST[R]EAM
H Ανάγνωση και η Γραφή ως Βασικές Συνιστώσες των Επιστημών

Η αρχική εκπαιδευτική μεθοδολογία STEM που βασίστηκε στο δημιουργικό συνδυασμό των επιστημονικών πεδίων Science, Technology, Engineering, Mathematics, μετατράπηκε σύντομα σε STEAM με την προσθήκη του Art. Τo STREAM προχωρά ένα βήμα παραπέρα με την προσθήκη του R - Read & Write και προτείνει ένα πιο ολοκληρωμένο παιδαγωγικό μοντέλο που απηχεί τις σύγχρονες τάσεις στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας παγκοσμίως.

Στην Ημερίδα θα μιλήσουν ο Συγγραφέας, Χρήστος Χωμενίδης, ο γλύπτης, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Βαρώτσος, ο Καθηγητής στο τμήμα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών & Παράκτιας Μηχανικής Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστας Συνολάκης, ο Ομότιμος Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Γιώργος Δάσιος, ο Μαθηματικός και Θεωρητικός Τέχνης, Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών, Άρης Μαυρομμάτης και ο Αντιπρόεδρος του Wordlwide Education της Microsoft, Anthony Salcito. Επίσης, θεατρικό δρώμενο θα παρουσιάσει ο χημικός - ηθοποιός  Γιάννης Γουλές από την ομάδα Θεατρόνιο.

Σκοπός είναι, μέσα από τις εμπειρίες ζωής των ομιλητών, να γίνει κατανοητό ότι ο συνδυασμός όλων αυτών των επιστημών, μαζί με τις δεξιότητες της Γραφής και της Ανάγνωσης, συμβάλλουν σε μια ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία.

Απευθύνεται σε μέλη Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών, εκπρόσωπους Εκπαιδευτικών Φορέων και Ενώσεων, Συγγραφείς, Δημοσιογράφους, Εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων ανεξαρτήτως βαθμίδας, Φοιτητές, Γονείς μαθητών που αναζητούν καινοτόμες προσεγγίσεις, με στόχο την εκκίνηση γόνιμου διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και καλών πρακτικών.

Η Ημερίδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Microsoft Hellas & του STEM Education, σε συνεργασία με το Μουσείο Ηρακλειδών, την Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων, την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, την Πανελλήνια Παιδαγωγική Εταιρεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΑΠΕΔΕ), την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, τον Οργανισμό για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, τη Sofia Education Experts, τη Media Pedagogy, την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση, τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Φιλολόγων, Φυσικών, Χημικών, Βιολόγων, Γεωλόγων και Πληροφορικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

Πληροφορίες:
Τμήμα Επικοινωνίας Εκπαιδευτηρίων Δούκα – 210 618600, εσωτ. 0436

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Θα χορηγηθούν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: