Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Θεατρόνιο

Θεατρόνιο - 3ος χρόνος - 130 επισκέψεις σε σχολικές μονάδες

H εκπαιδευτική κοινότητα αγκάλιασε το Θεατρόνιο, με περίσσεια τρυφερότητα. 

Πώς ξεκίνησαν όλα; Ολοκλήρωσα τη διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή Αθηνών,  με μόνο μέλημα να μοιραστώ όλες αυτές τις γνώσεις, γνώσεις ζωής, με τη νέα γενιά. Με όχημα το θέατρο, το επιστημονικό - διαδραστικό θέατρο. Με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαθητές. 

Έτσι, ξεκίνησε το ταξίδι. Έτσι, το Θεατρόνιο επισκέπτεται σχολεία όλων των βαθμίδων. Οι  σχολικές αίθουσες γεμίζουν γέλιο, χαρά, παιχνίδι… με επίκεντρο τις φυσικές επιστήμες. «Θέμα Χημείας», ο τίτλος της παράστασης.

Δεν υπάρχουν φώτα, ηχεία, ούτε καν καρέκλες - οι μαθητές κάθονται στο δάπεδο - λιτά σκηνικά, μια «παράσταση βαλίτσα». Όραμα, μεράκι, προσφορά. Ήρθαμε να προσφέρουμε, να εμπνεύσουμε. Να  εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε. 

Οι ηθοποιοί της ομάδας Θεατρόνιο - σχολικό έτος 2016 - 17 

Η ομάδα απαρτίζεται από χημικούς-παιδαγωγούς και επαγγελματίες ηθοποιούς. Γιώργος Αλεβυζάκης,  Νεφέλη Τουλιάτου , Θεοδώρα Ντούσκα ως ηθοποιοί κι εγώ με την ιδιότητα του χημικού, ηθοποιού, κειμενογράφου. Η σκηνοθέτιδα Ελένη Ζαχοπούλου - πόσο την ευχαριστώ! - και η συνάδελφος χημικός-παιδαγωγός Ναταλία Λύτρα επιμελείται το παιδαγωγικό περιεχόμενο της παράστασης, τα κείμενα, τα πειράματα, τα πάντα... ώστε να έχουν επιστημονική επάρκεια και τις κατάλληλες δόσεις χιούμορ για τους εφήβους.

Τα σχολεία... οι έφηβοι, γεμάτοι ενέργεια. Αυτή την ενέργεια μετατρέπουμε σε γνώση, διαδράση, βίωμα… αλλάζουμε τον τρόπο... ώστε η γνώση να γίνει προσιτή σε όλα τα παιδιά. Αφορμή μια παράσταση, ένα θεατροπαιδαγωγικό δρώμενο με τίτλο «Θέμα Χημείας».

Ο θεατής Άγγελος και ο Γιάννης Γουλές
Τι εστί «Θέμα Χημείας»; Οι μαθητές συμμετέχουν σε πειραματικές και βιωματικές δραστηριότητες, ειδικά  προσαρμοσμένες ανάλογα με τη σχολική βαθμίδα. Παράλληλα, παρακολοθούν ένα θεατρικό έργο που διαπραγματεύεται το δίλημμα, τον επαγγελματικό προσανατολισμό ενός εφήβου, «χημικός ή μπασκετμπολίστας;». 

Εξετάσουμε τις φυσικές επιστήμες ολιστικά, διαθεματικά, διεπιστημονικά. Σε επίπεδο Λυκείου, συνδέουμε τις χημικές αντιδράσεις με ανθρώπινες συμπεριφορές και θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, χημείας και ζωής. Μάθηση και ψυχαγωγία... 


Ευχαριστώ - από καρδιάς - τα σχολεία, το χρυσό Ολυμπιονίκη Νικόλαο Κακλαμανάκη που με την ομιλία του, με το πέρας της παράστασης στις 23 Φεβρουαρίου 2017 στο «1ο Γυμνάσιο Ελληνικού», ενέπνευσε τους μαθητές να μη διαπραγματεύονται τα όνειρα και τις αξίες τους. 

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμάνακης συνομιλεί με τους μαθητές
Ευχαριστώ τον κωμικό Λευτέρη Ελευθερίου για την εμψύχωση. Θέρμες ευχαριστίες στο «Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων» και στην «Ένωση Ελλήνων Χημικών» για την αιγίδα - στήριξη - τιμή. Βαδίζουμε παρέα.

Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μου, τον Αστακό Αιτ/νίας και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ξηρομέρου, τον Πρόεδρο κ. Γεωργούλα, το Δ.Σ. , το πρoσωπικό της Κοινωφελούς, ιδιαιτέρως την κα Κουντούρη για τα πηγαία και καλοσυνάτα χαμόγελα και γέλια, τους συλλόγους γονέων των σχολείων του Αστακού και το Δημητρούκειο Δημοτικό που εδρεύει στο γειτονικό χωριό του Καραϊσκακίου καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Είναι όμορφο να σε αποδέχονται οι συμπατριώτες σου, ιδίως οι νεότεροι. Ευχαριστώ την Ελεάννα Φινοκαλιώτη, μια ταλαντούχα ηθοποιό που συμμετείχε στις παραστάσεις μας, στα σχολεία του Αστακού. Η Ελεάννα είναι και ταλαντούχα τραγουδίστρια, γι΄αυτο με το πέρας του κειμένου... σας αναρτώ ένα τραγούδι από αυτό το τόσο ταλαντούχο και χαρισματικό πλάσμα, που μας τίμησε...


Ο Διευθυντής Δημοτικού Σχ. Αστακού , κος Ζαγκότας

Ευχαριστώ την Κατερίνα Γρυλλάκη για τη βοήθεια της, με δημοσιογραφικά κείμενα και δελτία τύπου και φυσικά το Γιάννη Χελιώτη το δημοσιογράφο-φίλο με την καλή καρδιά... αλλά και τον Γιάννη Ζουγάνελη, που με εμπνέει - άθελα του! -, ως κωμικός και ως δάσκαλος.


Οι ευχές μου, Καζαντζακικές, «Φτάσε εκεί που δεν μπορείς». Καλό καλοκαίρι, καλή αντάμωση. Ανταμώνουμε τη νέα σχολική χρονιά 2017-18, ίσως και με νέο έργο... αν η κυρά Έμπνευση το επιτρέψει. Για ένα... είμαι σίγουρος, αξίζει να τα δώσουμε όλα για τη νέα γενιά. Ως τότε, ας είμαστε κοντά με τη σκέψη.  

Το κείμενο έγραψε ο  
Δρ. Γιάννης Γουλές
χημικός - ηθοποιός

ΥΓ.  Το κείμενο αφιερώνεται στο μαθητή-θεατή Άγγελο, μαζί με τη φωτογραφία που μου ζήτησε να αναρτήσω.

ΥΓ. Οι φωτογραφίες είναι της Μαρίζας Καψαμπέλη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: