Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

«Θέμα Χημείας»

Του Γιάννη Γουλέ από την ομάδα Θεατρόνιο

Η ομάδα Θεατρόνιο


Μπορεί η ψυχαγωγία να συνδυαστεί με τη μάθηση; Το θέατρο συνδέεται με την επιστήμη;
Αυτά τα ερωτήματα ήταν η αφορμή για τον συγγραφέα να δημιουργήσει μια θεατρική, εκπαιδευτική παράσταση και να προβάλει μέσω εννοιών της Χημείας την ανησυχία και τα όνειρα των μαθητών αλλά και των ενηλίκων, με χιούμορ.





Μπορεί ένα παιδί να γίνει χημικός αλλά και αθλητής; Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας, των φίλων στη διαμόρφωση της απόφασης; Ο έφηβος Φίλιππος έχει ταλέντο στο μπάσκετ. Θέλει να υπογράψει συμβόλαιο με μια ομάδα και να γίνει μεγάλος αθλητής. Ο πατέρας του όμως, ιδιοκτήτης βιομηχανίας χημικών, έχει άλλα σχέδια....


Η Έμμυ Μαυρίκα οργανώνει την ομάδα της!

«Θέμα Χημείας»· ένα μίγμα με τέσσερα συστατικά: διαδραστικό μέρος, πείραμα χημείας, θεατρικό έργο και ανοιχτή συζήτηση με τους μαθητές. Στο διαδραστικό μέρος, οι μαθητές καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά σε βιωματικές δραστηριότητες με επίκεντρο τη Χημεία. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές αναπαριστούν τις φυσικές καταστάσεις της ύλης (στερεό, υγρό, αέριο), ενώ μελετούν την επίδραση της πίεσης τόσο σε επίπεδο μικρόκοσμου όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων. Επίσης, γνωρίζουν τα χημικά στοιχεία, τις χημικές ενώσεις και ανακαλύπτουν τον κόσμο των χημικών αντιδράσεων μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες.


Μάρδη Μηλιαρά

Η παράσταση παρουσιάζεται από Ε’ Δημοτικού μέχρι και το Λύκειο, προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με τη τάξη και τη βαθμίδα των μαθητών που απευθύνεται.


Λίγα λόγια για την ομάδα «Θεατρόνιο»

Η ομάδα «Θεατρόνιο» αποτελείται από επαγγελματίες ηθοποιούς, παιδαγωγούς και επιστήμονες. Έχει σχεδιάσει τη συγκεκριμένη δράση με ιδιαίτερη ευαισθησία προς τους έφηβους μαθητές. 

Στόχος της είναι η ενεργοποίηση των παιδιών απέναντι στο επιστημονικό αντικείμενο της Χημείας καθώς και η έκφρασή τους μέσα από τις τεχνικές του Θεάτρου.

Η βιωματική δράση «Θέμα Χημείας» τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Χημείας του «Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών» και της «Ένωσης Ελλήνων Χημικών». Την περσινή σχολική περίοδο επιδοτήθηκε από τη «Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς» - Πρόγραμμα της Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση».


Η ώρα για την μεγάλη ανακάλυψη, πλησιάζει!



Συντελεστές
Κείμενο: Γιάννης Γουλές
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Μαραγκουδάκη
Επιμέλεια: Ναταλία Λύτρα
Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης
Χορογραφίες: Μαρία Αντωνίου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Γιαννακός, Γιάννης Γουλές, Έμμυ Μαυρίκα, Μάρδη Μηλιαρά
Η παράσταση παρουσιάζεται εντός σχολικών χώρων.
Διάρκεια: 80’

Πληροφορίες
ΘΕΑΤΡΟΝΙΟ
Βεργοβίτσης 8-10  Γκύζη 210 6470003  /  www.theatronio.gr

 Ναταλία  Στέλιος  Μάρδη  Γιάννης  Έμμυ  Δέσποινα  Ιωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια: