Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Γιάννης Γουλές



Κατάγεται από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Θεατρικός συγγραφέας και κωμικός ηθοποιός. 

Γενάρης 1983 Καθώς βγαίνει από την κοιλιά της κυρά Ρήνης, ένας πίδακας ούρων καταβρέχει το γιατρό μαζί με το φακελάκι που είχε στην τσέπη του.


Ιούνιος 1995 Μετά από βαθμολογία 8/20 στη Χημεία, ανακοινώνει πως θέλει να γίνει Χημικός. Ο πατέρας του χάνει και τα λίγα μαλλιά που του ’χουν απομείνει.


Σεμπτέβριος 2004 Συμμετέχει στη φοιτητική θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών «Άφαντοι»
Μάιος 2005 «Ποιά Ελένη;» των Μ. Ρέππα-Θ. Παπαθανασίου, σκηνοθεσία Δ. Μαραγκουδάκη.  
Μάιος 2006 «Ο θείος Πάπαρος» του Augusto Boal, σκηνοθεσία Μ. Αμαραντίδη
Παράλληλα, παρουσιάζει το πρώτο του κείμενο, «Βασίλης ο λεβέντης», σε εσωτερική παράσταση.

Αύγουστος 2006  Δεν αντέχει με όσα συμβαίνουν γύρω του
Γράφει και περιοδεύει στο νομό Αιτωλοακαρνανίας  - με  μέλη της θεατρικής φοιτητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών - το έργο «Έλληνας είμαι και…φαίνομαι» σε σκηνοθεσία Δ. Μαραγκουδάκη. Την καλλιτεχνική πρωτοβουλία επιδοτεί η «Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς» και στηρίζει το «Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών».

Οκτώβρης 2006  Ψηφίζει γέλιο
Στο ΚΤΕΛ για την πατρίδα του, ολοκληρώνει τον εικοσάλεπτο σατιρικό μονόλογο «Άστακιώτης είμαι και…φαίνομαι», τον οποίο παρουσιάζει μια μέρα πριν τις δημοτικές εκλογές σε cafe-bar του Αστακού. 

Απρίλιος 2007  Αποκέντρωση» στο γέλιο
Και πάλι στον Αστακό Αιτ/νίας, νέα σάτιρα-stand up comedy «Σοσιαλιστές με…τζάγκουαρ». Η σάτιρα λογοκρίνεται από τον - τότε - Δήμαρχο του Αστακού Αιτ/νίας. Η σκηνοθεσία είναι της Δ. Μαραγκουδάκη.
 
Ιούνιος 2007 Συμμετέχει στην 8η Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου - στη Λευκάδα - μαζί με άλλους νέους καλλιτέχνες.

Ιούλιος 2007 «Έλληνας είμαι και…φαίνομαι (Remix)»
Το επιθεωρησιακό καράβι «Έληνας είμαι και φαίνομαι» - ξεπερνά τις φουρτούνες της λογοκρισίας, ανακαινίζεται & - σαλπάρει στα ανοιχτα θέατρα του νομού Αιτ/νίας.

Νοέμβριος 2007-2008 Υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.

Αύγουστος 2009 Παρουσιάζει το σατιρικό μονόλογο «Ελλάς Ελλήνων... Δανειζομένων», χωρίς  επιτυχία.

Ιούλιος 2010 Γράφει τη σάτιρα «Δε φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, έχω...μέσον» για το φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων του θεάτρου Επικολωνώ. Η σκηνοθεσία είναι της Δ. Μαραγκουδάκη και η μουσική του Γ Ζουγανέλη.

Νοέμβρης 2010 Παρουσιάζει την εκλογική-διαδραστική σάτιρα «Ο αναποφάσιστος» μια μέρα πριν τις δημοτικές εκλογές στον Αστακό Αιτ/νίας.  
 
Δεκέμβρης 2010 Stand up comedy «Ο Τηλέλληνας» στο Σχηματάρι Βοιωτίας, για φιλανθρωπικό σκοπό. Τον εμψυχώνει ο κωμικός Λευτέρης Ελευθερίου.
                                                                                           
Σεμπτέβριος 2011 Ξεκινά σεμινάριο «Υποκριτικής-Αυτοσχεδιασμού» με τη σκηνοθέτιδα Ελένη Σκότη, στο «studio Nama» του θεάτρου Επικολωνώ.

Ιούνιος 2011 Σάτιρα σε επιστημονικό συνέδριο
Τον καλούν από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τον - τότε - υποψήφιο διδάκτωρ Χημείας & μίμο Θοδωρή Βασιλακόπουλο συγγράφουν την πολιτική-επιστημονική σάτιρα «Χημεία και τέρατα»*, η οποία παρουσιάζεται στα πλαίσια συνεδρίου για τον εορτασμό του «Διεθνούς Έτους Χημείας (2011)». 

*Ο τίτλος του έργου προήλθε από τον ομώνυμο δίσκο του Τζίμη Πανούση.

2012 Γράφει στίχους για τον ερχόμενο δίσκο του Γιάννη Ζουγανέλη. Το πρώτο του βιβλίο - σε συνεργασία με τον εικαστικό Χαράλαμπο Κανδηλιώτη - βρίσκεται και παραμένει υπό κατασκευή. 

Μάϊος 2013 HCl
Μαζί με τον Πανταζή Κορακιανίτη γράφουν το θεατρικό έργο «Υδροχλώριο». Με τη νεοσύσταση ομάδα Μώβ Σκίουροι συμμετέχει στο θεατρικό διαγωνισμό (15λεπτών θεατρικών έργων) Scratch night που λαμβάνει χώρα στο Bios, στα πλαίσια του Bob Theather festival. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν 12 νέες ομάδες, από τις 35 συνολικά ομάδες που υπέβαλλαν αίτηση. Με ελάχιστες πρόβες, τα σκιουράκια προκρίνονται στον τελικό του διαγωνισμού, στις τέσσερις καλύτερες ομάδες. Στον τελικό βγαίνουν τέταρτοι, τελευταίοι... αλλά πρώτοι από το τέλος. Τα καλύτερα Scratch επέλεξε-ψήφισε το κοινό. 

2014 Θεατρόνιο
Ιδρύει την ομάδα Θεατρόνιο, όπου συνδέει βιωματικά την επιστήμη της χημείας με το θέατρο. Μαζί με άλλους χημικούς και καλλιτέχνες, δημιουργεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Θέμα Χημείας», που έχει παρουσιαστει, σε πάνω από 4000 μαθητές και σχολεία όλων των βαθμίδων όπως το Α' & Β' Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Ψυχικού, το 69ο Δημοτικό Σχολέιο Αθηνών, το 1ο Γενικό Λύκειο Ταύρου, το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης .  Ενδεικτικά links: https://www.theatronio.gr ή http://www.elculture.gr/blog/article/theatronio/ .

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΝΝΗ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΑΥΤΟ ΟΛΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ.
ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥΣ.
ΜΙΑ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΟΦΕΛΟΣ.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΥΠΟΧΕΙΡΙΟ ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΜΑΓΑΖΙ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΣ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΛΕΕΙ.ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΤΕΚΙ 30 ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΟΙΚΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΑΤΕΨΕΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ.
Ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ.ΚΑΙ ΑΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ.....
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

θα σε δω εκει. νικος